Maud Öberg: Från en trappa på posten i Luleå till svenskkolonins första dam

En artikel i Svenska Magasinet - Jul/Aug 2013, av Ola Josefsson:

Det var invigning av det nya postkontoret i Luleå. Norrbottenskurirens fotograf Stig Öberg var på plats för att fånga händelsen. En av många bilder som togs den dagen var på postexpeditören Maud stående i en trappa. Här i trappan börjar historien om hur Stig och Maud blev ett par och senare hamnade på den spanska Solkusten.

Maud Öberg berättar om händelsen i trappan när jag träffar henne för en intervju. Stig avled i maj 2007. Spaniensvenskar som jag regelbundet möter i mitt arbete minns Stig med värme och uppskattning. Mellan 1993 till 2002 var han svensk honorärkonsul i provinsen Málaga. Maud Öberg fyller 80 år den 3 januari. Sedan 30 år bor hon nästan vägg i vägg med det gamla kommunhuset i Fuengirola som inom kort blir hotell. I sommar besöker Maud Sverige, bland annat sin syster i Lund. – Jag har inte varit i Sverige på fyra år så det ska bli trevligt.

Som liten var Maud van att resa. Pappan jobbade vid vattenfallsverken vilket gjorde att familjen flyttade runt i Norrland. Lilla Maud fick ofta byta skola. Hon tog realexamen och blev postexpeditör och skickades runt på olika postkontor i Norrbotten innan hon till slut hamnade i Luleå och mötte Stig i en trappa… Maud och Stig förlovade sig 1957 och det var bröllop 1958 i Luleå. Två år senare tog de tjänstledigt under fyra månader från sina arbeten. De packade sin DKV och tog den långa vägen från Luleå till Costa del Sol. Trots att våren på Solkusten 1960 var regnig fick Stig blodad tand. – Tillbaka i Luleå kunde inte Stig släppa tanken på Spanien. Så han reste ner ett par veckor själv och kom hem och sa att han hade köpt en lokal i Torremolinos som skulle bli fotobutik, berättar Maud Öberg.

Stig var den drivande kraften i flytten till Spanien. Han avskydde mörkret och kylan. Som fotograf fick han ofta arbeta utomhus och bevaka ishockeymatcher mitt i den smällkalla norrländska vintern. 1961 packade Stig och Maud sin DKV för att göra ytterligare en resa till Costa del Sol. Den här gången blev det inget tur och retur resa. Det blev en enkelresa. Spanien skulle bli deras nya hemland och paret Öberg blev med det bland de första svenskarna som slog sig ned på den spanska Solkusten. – Vi kunde inte ett ord spanska när vi for. Under resan satt jag med ett lexikon och vi pluggade spanska glosor under resan.

Det unga paret Öberg hyrde ett rum hos Korgmakaren på calle San Miguel i Torremolinos. Elledningarna hängde på trekvart, ibland fanns ingen elektricitet. Lokalen som Stig hade köpt var inte klar när de anlände våren 1961. För att klara kostnaderna började han att fotografera turister när de klev av planet på Málaga flygplats. Stig letade upp turisterna på hotellen och sålde bilder. – Stig blev spansk medborgare vilket krävdes för att bedriva affärsverksamhet. Själv har jag behållit mitt svenska medborgarskap.

Hösten 1961 kunde Stig öppna fotobutiken som blev ett samlingsställe för turisterna. Här fanns svenska dagstidningar och filmrullarna blev framkallade tack vare ett fotolabb i Alhaurin de la Grande. Butiksnamnet ”Foto-rapido” ändrades snart till ”Öbergs foto” som blev namnet i folkmun. Den första fotoaffären i stan och 1963 öppnade Öbergs restaurangen El Farol Negro tillsammans med Olle Segerström.

– Det var en fantastisk tid i Torremolinos. Tryggt och säkert, inga väskryckare, inga inbrott och vi hade kul varje dag. Stig blev platschef för Club 33 och organiserade utflykter. Torremolinos var en populär plats som drog till sig mycket folk, berättar Maud Öberg.

Saknar du charmen som Spanien hade på den tiden? – Visst gör jag det. När vi kom till Spanien tyckte vi att landet var långt efter. Men det var charmigt. Sedan gick det rasande fort. Charmen försvann med det moderna samhället. Det kommer mer lagar och så, men det kanske måste bli så, funderar Maud som följer 60-talsserien ”Amar es para siempre” på tv-kanalen Antena 3.

Pecka Langer, FIB-Aktuellt-fotografen Siwer Ohlsson, Martin Ljung, Robin Rückertz, Owe Thörnqvist, journalisten Staffan Heimerson, Gustaf Kamstedt, listan på svenskar i 60-talets Torremolinos kan göras lång. Flera av dem tog jobb som reseledare i metropolen dit turister flockades. Det finns otaliga härliga minnen från denna svunna tid. Som när poliser sökte upp Stig och Maud efter att ha fått personliga vykort från vackra svenska flickor som hade besökt Torremolinos på semestern. Vykorten från Sverige ville poliserna ha översatt från svenska till spanska… Eller när det var jul då befolkningen ställde vinflaskor som gåvor framför fötterna på poliserna som dirigerade trafiken. Det var inte heller svårt att hitta boende. Maud och Stig hyrde en stor villa som till och med hade dansbana i trädgården. Och den härliga mustiga maträtten estofados kostade tolv pesetas.

En okontrollerbar byggboom inleddes i Torremolinos varför familjen Öberg sålde fotobutik och restaurang och flyttade till Fuengirola 1975. Då hade familjen utökats med Charlotte (född 1965) och Joakim (1971). – Har ni inga barn, hade spanjorerna frågat tidigare. Det var ju vanligt på den här tiden med många barn. När Maud skulle ha Charlotte var det till att resa till Málaga. Har inte barnet fötts till den 1 november får ni komma in, hade doktorn sagt. Och till den 1 november hade inte nedkomsten skett så Maud och Stig åkte in till Málaga. Det vara bara det att den dagen så var det helgdag. De låg över i Málaga och på kvällen blev det flamencoshow. Det var så mycket stamp i golvet att det visade sig att dottern Charlotte som skulle föddas hade vänt sig i magen och låg med fötterna nedåt. – Det blev kejsarsnitt och allt gick bra. Det var nunnor som skötte om oss och Stig fick en säng bredvid min, berättar Maud.

Stig hade många järn i elden. Efter flytten från Torremolinos med fotobutik och restaurang blev det först brödbutik och senare resebyrå i Fuengirola. Resebyrån IAFA Tours köptes av en fransman, låg först vid busstationen där café Andino numera ligger. 1993 blev det ny adress, calle San Antonio i samband med att Stig blev svensk honorärkonsul. Stig var dessförinnan först bland svenskarna med att sända radio.

Maud berättar om tiden då Stig var honorärkonsul som fantastiska år. Inbjudningarna stod på rad. Var det inte till Saudiarabiens kung Fahds sommarresidens i Marbella så var det skolfartyget HMS Carlskrona som var på besök i en sydspansk hamn. Stig satt med i nationaldagskommittén och 6 juni firades med högtidstal inför hundratals Spaniensvenskar. 2002 förlänades Stig Öberg med Riddartecknet av Kungliga Nordstjärneorden, första klass av Sveriges Konung Carl XVI Gustaf.

Maud jobbade tills hon blev 65. Precis som i andra samhällen har mycket förändrats i Spanien. När Maud skulle söka pension, som betalas ut 14 gånger om året, fick hon resa in till Málaga för registrering. Det var hyllmeter av staplade papper. – Lite konstigt att se när man tänker på att allt numera finns registrerat digitalt på dator.

Vad har varit det roligaste i livet? – Självklart när barnen föddes. Sedan är det svårt att peka på något mer enskilt. Jag har trivts fantastiskt bra i Spanien och har aldrig, förutom när Stig gick bort, haft tråkigt. Alla intressanta och spännande människor jag mött. Prins Carl Bernadotte var en av dem. Att jag får ha mina två barn och fyra barnbarn här i Fuengirola är något jag verkligen uppskattar. ”Var glad att jag har levt” står det på Stigs gravsten vilket säger en hel del om den glädje som familjen upplevde tillsammans. – Däremot saknar jag händelser från förr som svenskt nationaldagsfirande och de internationella dagarna i Fuengirola. Det behövs svenska initiativ så att Sverige syns mer på kusten.

Maud Öberg är verksam på olika sätt i svenskkolonin. Vänkretsen är stor och jag har vid upprepade tillfällen blivit kontaktad av läsekretsen som föreslagit att en intervju med Maud skulle uppskattas. Jag får en trevlig stund med Maud som visar mig många gamla bilder. Och så visar hon mig det första numret av Svenska Magasinet och tillägger: – Titta, vi hade annons i första numret.

Vardagen fylls med olika evenemang. Maud följer nyheterna på radion på morgonen och läser tidningar på nätet. Tidigare var Maud programansvarig vid Swea Málaga nu har hon samma uppgift vid pensionärsföreningen SPF och hon är med i Svenska kyrkans pysselgrupp. – På SPF träffas vi på söndagar, då har vi middag. På dagarna brukar jag hälsa på mina barn på kontoret. Nu har jag bekanta från Luleå som jag ska äta lunch med. Alltid något som händer. – Måste köpa Hola! Och läsa om det svenska prinsessbröllopet, säger Maud när vi tar en kort promenad till sonen Joakims kontor i centrala Fuengirola där även dottern Charlotte arbetar.

Sedan 30 år tillbaka bor Maud Öberg mitt i centrala Fuengirola.

Stig och Maud Öberg utanför fotobutiken på Avenida de los Manantiales i Torremolinos.

Det var populärt att rida på en åsna” säger Maud.

Ankomst Málaga flygplats.

Ett vykort på restaurangen El Farol Negro i Torremolinos.

Några fler bilder

Stig och Maud.

Stig och Joakim, 21/1-1983.

Stig blev svensk honorärkonsul 1993.

Resebyrån IAFA Tours låg först vid busstationen där café Andino numera ligger. I samband med att Stig blev honorärkonsul blev det ny adress, calle San Antonio.